To Top
11:37 Παρασκευή
21 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν ήταν δώρο τελικά, ήταν φιλική χειρονομία. Έτσι, ε;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν ήταν δώρο τελικά, ήταν φιλική χειρονομία. Έτσι, ε;
  14 Φεβρουαρίου 2020, 10:55 πμ  
Ούτε ένα καθαρό «έκανα λάθος» δεν έχουν τη δύναμη να πουν οι Άρχοντες του τόπου. Κι όποτε προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα τα κάνουν χειρότερα. Είναι οι σύμβουλοί τους, είναι η αλαζονεία της εξουσίας, είναι η απουσία κουλτούρας δεοντολογίας και ηθικής τάξης; Μπορεί να είναι όλα μαζί. Ιδού, μέγα παράδειγμα: Το δωρεάν οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό αεροσκάφος που πρόσφερε ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ήταν μέγα λάθος. Το είπαμε, το ξαναείπαμε. Μέγα λάθος του Προέδρου. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (και όποιες εκ των υστέρων δικαιολογίες: πήγαινε, λέει, προς τα εκεί το αεροπλάνο και τους είπε ο Σαουδάραβας, πάει που πάει κοπιάστε να σας πάρω) ο αρχηγός του κράτους δεν επιτρέπεται να δέχεται δώρα από επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πεις: Δεν επιτρέπεται. Κανένα σύγχρονο κράτος, ειδικά ευρωπαϊκό, δεν ανέχεται τέτοιες παρεκτροπές από αυτό τον άγραφο κανόνα ηθικής και δεοντολογίας.

Υπάρχουν στην Ευρώπη άπειρες περιπτώσεις παραιτήσεων πολιτειακών αξιωματούχων για πολύ πιο ασήμαντα «λάθη». Στην Κύπρο ούτε παραιτήσεις ζητά κανένας, ούτε αποκεφαλισμούς. Κάνει λίγη φασαρία η εκάστοτε αντιπολίτευση και μερικοί δημοσιογράφοι και μετά ό,τι έγινε έγινε και πάμε στο επόμενο. Αλλά, έτσι φτάσαμε στο άλλο άκρο. Τα κάνουν και μετά μας ζητούν και τα ρέστα. Έστειλε ο Πρόεδρος επιστολή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που εξέταζε τη ναύλωση και τη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών από τον ίδιο. Κι άκουγα χθες στις επιπόλαιες τηλεοράσεις μας ότι ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι ήταν λάθος το ταξίδι στις Σεϋχέλλες και «θα μπορούσε να αποφευχθεί». Λες και βάλθηκαν όλοι να τον αγιοποιήσουν τον Πρόεδρό μας. Είδες τι καλός που είναι, παραδέχθηκε σφάλμα! Στην πραγματικότητα, δεν παραδέχθηκε τίποτε, αντίθετα επικρίνει και όσους του άσκησαν κριτική. Τι λέει στην επιστολή του; Επαναλαμβάνει ότι το ταξίδι με το ιδιωτικό αεροσκάφος «δεν παρεχωρήθη υπό μορφή δωρεάς αλλά αποτελούσε μια φιλική χειρονομία». Λες και τα δώρα δεν είναι φιλικές χειρονομίες. Θα μπορούσε να ήταν εχθρική χειρονομία; Αλλά, επειδή ήταν μια φιλική χειρονομία δεν έκρινε «πως η χρήση του αεροσκάφους, παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας». Εντάξει, δεν έκρινε υπό τις τότε περιστάσεις, οπότε αναμένεις ότι σήμερα που το ξανασκέφτηκε θα το κρίνει καλύτερα. Πολλά ζητούμε, όμως. Αντί να πει ότι «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» επειδή ήταν λάθος και δεν το καλοσκέφτηκε, λέει ότι «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» επειδή παρόλο που δεν παραβίαζε τους κανόνες και παρότι δεν ήταν δώρο αλλά φιλική χειρονομία, «η ενέργειά μου έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους ή και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους». Έτσι, «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν», δηλαδή, τους καλόπιστους και κακόπιστους ισχυρισμούς αυτών που έκριναν την ενέργειά του (και όχι την ίδια την ενέργεια) «δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως η χρήση του αεροσκάφους, για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Καλά που δεν μας είπε να ζητήσουμε και συγγνώμη για το λάθος μας να μην αντιληφθούμε τη φιλική χειρονομία του Σαουδάραβα και να τον κρίνουμε τόσο έντονα, άλλοι καλόπιστα κι άλλοι κακόπιστα. Αλλά, να και το κερασάκι στην τούρτα, για να μην παραπλανούν την κοινή γνώμη οι κακόπιστοι: «Στη μακρά μου παρουσία στα κοινά», καταλήγει στην επιστολή του, «ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος». Μα, δεν γίνεται με φραστικές διαβεβαιώσεις αυτή η αναγνώριση, γίνεται με πράξεις. Αν οι ενέργειές του ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος, γιατί δεν το λέει καθαρά και το αποδίδει στον αχρείαστο σάλο που δημιουργήθηκε. Διότι, αυτό που λέει ο Πρόεδρος δεν είναι ότι υπήρξε σφάλμα εκ μέρους του, αλλά ότι υπήρξε σφάλμα από τους υπόλοιπους που δημιούργησαν αχρείαστο σάλο και τον ανάγκασαν να δίνει εξηγήσεις για κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως έπρεπε να τον τιμούμε, διότι έκανε εξοικονομήσεις, αντί να τον επικρίνουμε. Κανόνες και ηθικές, σου λέει ο άλλος. Πελλάρες.

aristosm@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...